Numerotarea oualelor

Pregatim terenul pentru articolele despre chimicalele care coloreaza galbenusul oualelor, dar pana atunci citam dintr-un articol din recolta.eu, care citeaza Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Ouă şi Carne (APCPCO) din judeţul Iaşi:

Din punct de vedere a legislaţiei europene (Council Regulation (ECC) No. 1907/90 with later amendments) transpusă şi în legislaţia romănească termenii corecţi sunt:

Descrierea modurilor de creştere (numerotarea ouălelor în funcţie de sistemul de creştere)

  • numărul 3 pentru sistemul “Eggs from caged hens”: when marketing the eggs, no distinction is made between enriched cages and conventional cages. – adica gaini crescute in baterii fara precizarea – baterii imbunatatite sau neimbunatatite
  • Numărul 2 pentru sistemul “Barn eggs”: floor production without access to open air runs. – crestere la sol pe asternut permanent fara acces in aer liber
  • Numărul 1 pentru sistemul “Free range eggs”: floor production with access to open air runs. – crestere la sol pe aşternut permanent cu acces liber in aer liber si atentie in nici un caz cum creste bunica de la tara gainile.
  • Numărul 0 pentru creşterea găinilor ouătoare în system ecologic (organic farm) – modurile de creştere prevăzute la art. 7 şi în art. 10 alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 1907/90, pot fi utilizate numai menţiunile cuprinse în anexa II, cu condiţia ca, în toate cazurile, să fie îndeplinite cerinţele stabilite în anexa III, – modul de creştere ecologic prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, pot fi utilizate numai codul menţionat la pct. 2.1 din anexa la Directiva 2002/4/CE şi menţiunile reluate în art. 2 din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91.


Nici un crescător de păsări care se respectă şi care doreşte să facă profit din această afacere nu poate funcţiona fără a respecta anumite condiţii tehnologice minime. Din punctul nostru de vedere nu este decât o manipulare a consumatorilor spre consumul de ouă obţinute dintr-un anumit tip de exploataţie. Suntem, de acord cu informarea corectă a consumatorilor, dar această informare să fie facută de către specialişti din domeniu, în speţă avicultură şi nu tot felul de comentatori.

(recolta.eu, 10/01/2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Facem niste calcule * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.