Comunicat: Producatorii de oua din Romania ii cer daune, in instanta, domnului Gheorghe Mencinicopschi

Mic dejun: ou cu galbenus dubluVier Pfoten, in colaborare cu domnul Gheorghe Mencinicopschi, de la fostul Institut de Cercetari Alimentare – ICA SA, actualmente, probabil ICA Research & Development (ICA R & D) SRL, lucreaza pentru distrugerea productiei autohtone de oua de consum, probabil pentru a permite importuri de oua din tari care cresc gainile in acelasi tip de custi ca si producatorii autohtoni.

In conferinta de presa din data de 9 februarie 2010, organizata de Vier Pfoten, la care a participat si domnul Gheorghe Mencinicopschi, s-au spus o sumedenie de neadevaruri grave in legatura cu sistemul de crestere a gainilor ce produc oua de consum. Din pacate, nu este prima data cand domnul Mencinicopschi, care se vrea un guru national al alimentatiei sanatoase a romanilor, lanseaza minciuni cu pretentii de adevaruri stiintifice, provocand dezinformarea consumatorilor si aducand prejudicii deopotriva populatiei si industriei avicole nationale.

Iata, pe scurt, minciunile domnului Gheorghe Mencinicopschi:

minciuna: s-a afirmat ca 75 % din productia de oua de consum din tara noastra este realizata la custi;
adevarul: din cele 6,3 miliarde de oua care se produc annual in Romania, doar 17 % se produc in custi neîmbunătăţite şi în cuşti imbunatatite conform standardelor europene, restul se produc in sisteme alternative – aer liber sau alte sisteme fara custi. In toata Uniunea Europeana, cca. 68 % din ouale produse anual se produc in cuşti îmbunatatite , ouale fiind marcate cu cifra 3;

minciuna: s-a afirmat ca UE renunta la custi din 2012;
adevarul: da , este adevarat ca pana la 2012 conform Regulamentului UE 1999/74, producatorii din Uniunea Europeana vor avea posibilitatea sa aleaga unul dintre cele patru sisteme :

  • cuşti imbunatatite – cod 3 marcat pe ou;
  • crestere la sol in interiorul halelor – cod 2 marcat pe ou;
  • crestere la sol si in hale cu ieşire în aer liber – cod 1 marcat pe ou;
  • crestere ecologica sau bio – cod 0 marcat pe ou;

După 1 ianuarie 2010 UE nu va renunţa la sistemul de creştere în cuşti, dar va accepta doar sistemul de cuşti îmbunătăţite (750 cmp / cap găină, stinghie de odihnă şi cuibar în cuşcă).

minciuna: s-a afirmat ca producatorii romani folosesc organisme modificate genetic in hrana pasarilor;
adevarul: Romania, ca si toate tarile UE, nu cultiva cereale modificate genetic si deci nu foloseste asemenea materii prime in hrana pasarilor. Crescatorii din Romania respecta intocmai legislatia europeana in acest domeniu;

minciuna: s-a afirmat ca crescatorii romani de gaini ouatoare la custi folosesc hrana sintetica. Este o minciuna grosolana, care tradeaza lipsa de cunostine minime in materie;
adevarul: hrana gainilor ouatoare se compune din: porumb, orz, grau, floarea soarelui, rapita, soia si un premix vitamino-mineral. Crescatorii nu folosesc in hrana pasarilor fainuri proteice de origine animala, hormoni, sedative, antibiotice ca stimulatori de productie, si nici nu injecteaza pasarile cu astfel de biostimulatori, respectand si in acest caz legislatia UE;

minciuna: s-a afirmat ca se folosesc vitamine si minerale sintetice;
adevarul: aceste vitamine si minerale sintetice sunt aceleasi pe care le consuma oamenii si le cumpara din farmacii, si care se folosesc in toata lumea. Minciuna deruteaza consumatorii, omitandu-se sa se spuna ca si gainile crescute in sistem ecologic folosesc aceleasi vitamine si minerale;

minciuna: gainile crescute la custi sunt stresate si produc hormoni de stres care ajung ulterior in oua;
adevarul: minciuna de mai sus poate da bine la presa dar este nedemna pentru niste oameni de stiinta, mai ales daca aceasta afirmatie nu este bazata pe cercetari proprii de identificare si dozare a acestor hormoni din produs. De ce oare se doreste dezinformarea comsumatorului, legata de stresul pasarilor, si de ce nu se spune corect ca stresul cel mai puternic este suferit de pasarile crescute in aer liber, mai ales in aceasta iarna cu temperaturi extrem de scazute sau cu alte intemperii – ploaie, vant, furtuna, temperaturi ridicate excesive ?! Este bine de stiut ca gainile stresate nu produc oua, asa cum, de altfel, se intampla in gospodariile taranesti, in curte, pe timp de iarna.

Trebuie sa amintim aici ca nu este prima data cand domnul Gheorghe Mencinicopschi face afirmaţii publice nefondate si induce panica nejustificata in randul consumatorilor de oua. Domnia sa a mai facut astfel de afirmaţii si in vara anului trecut, pe aceeasi tema. Atunci, in cadrul unei convorbiri inregistrate cu presa, al carei continut intergral il puteti audia si pe cd-urile pe care le aveti in mapa de presa, domnul Mencinicopschi si-a recunoscut superficialitatea, faptul ca spune vorbe fara acoperire, descalificandu-se din punct de vedere profesional-stiintific.

Iata un fragment din transcriptul acestei convorbiri:

Rep: Ce hormoni de cres­tere si de stres ati des­coperit dumneavoastra in ouale marcate cu cifra 3? Ati facut analize, presupun.
Gh. M: Nu, stiti, noi nu am facut analize de hormoni, dar sunt cercetari in dome­niu… si nu numai pentru oua ci pentru orice animal care traieste stresat.

Rep: Dar despre sedati­vele administrate gainilor ouatoare ce ne puteti spune?
Gh. M: Sedative se mai baga, poate discutati si cu domnul profesor Van, prese­dintele asociatiei crescatorilor de pasari. E adevarat, el mi-a zis ca nu se baga sedative in hrana.

Rep: Noua ne-a spus ca nu stie sa se fi introdus vreodata sedative in hrana pasarilor.
Gh. M: Se bagau sedative pana acum, eu nu stiu ce mai baga ei acum…

Rep: Aveti date, pana cand s-au bagat sedative?
Gh. M: Nu stiu, acum Uniunea a reglementat, dar nu stiu exact, ei stiu cel mai bine. Eu va spun ca in Statele Unite si acum se introduc cu siguranta si hormoni si alte chestii.

Rep: In Statele Unite, dar in Romania?
Gh. M: Producatorii ar trebui sa spuna. S-au folosit hormoni, sedative, antiobiotice…

Rep: Dar cand anume? Aveti vreo statistica sau ati facut analize?
Gh. M: Nu am o statistica si nici nu am facut analize pentru hormoni sau sedative.

Rep: Domnule profesor, noi dorim sa stim ce hormoni si sedative se pot identifica in ouale cu cifra 3, cele crescute in baterii?
Gh. M: Stiti unde le gasiti, dati pe Internet si o sa vedeti ca gasiti foarte multe date.

Rep: Acolo le-ati gasit si Dumneavoastra, pe Internet?
Gh. M: Acolo am gasit si eu!

Intrucat organizatorii acestei campanii denigratoare, inclusiv domnul Gheorghe Mencinicopschi, nu sunt documentati nici macar la nivelul legislatiei UE, sustin lucruri care nu sunt fundamentate stiintific, lanseaza informatii superficiale preluate de pe internet, prezinta adevaruri trunchiate sau spun, de-a dreptul, minciuni, suntem indreptatiti sa credem ca prin aceste actiuni, prin aceste adevarate campanii denigratoare, se urmareste prabusirea industriei avicole romanesti, parte importanta a economiei nationale.

De asemenea, ii invitam pe toti cei care doresc sa se convinga de calitatea produselor noastre si de procesul tehnologic la inalte standarde prin care le obtinem, la o vizita de documentare in unitatile noastre de productie, inclusiv organizatia Vier Pfoten si pe domnul Mencinicopschi.
Va multumim ca ati binevoit sa ne onorati cu prezenta Dumneavoastra si dorim sa va asiguram, pe Dumneavoastra si opinia publica, de faptul ca puteti consuma fara nici o teama produsele noastre, ale producatorilor din cadrul Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania!
Va stam la dispozitie pentru intrebari,

Preşedinte
Prof.univ.dr.ILIE VAN
UNIUNEA CRESCĂTORILOR DE PĂSĂRI DIN ROMÂNIA
17.02.2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Facem niste calcule * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.